Bestelauto wordt doorlopend afwisselend gebruikt

Gepubliceerd op: 14 januari 2020

Als een bestelauto doorlopend en afwisselend door meerdere werknemers wordt gebruikt, kan de werkgever de bijtelling voor het privégebruik door de werknemers afkopen door jaarlijks € 300 aan loonbelasting te betalen (eindheffing).

Doorlopend en afwisselend

Maar wat houdt de voorwaarde “doorlopend en afwisselend” precies in? Dat is aan de orde in een uitspraak die Hof Den Haag eind 2019 heeft gedaan. Deze zaak betreft een aannemersbedrijf met 20 tot 30 werknemers. Voor 3 bestelauto’s betaalt de aannemer de € 300 in het kader van de eindheffingsregeling.

Deze bestelauto’s worden ter beschikking gesteld aan twee vaste werknemers. Deze werknemers werken op verschillende bouwplaatsen. Zij bepalen zelf wie wanneer in de bestelauto rijdt. Het is de werknemers toegestaan om de betelauto ook te gebruiken voor privéritten. Maar per werknemer mag dat voor niet meer dan 500 kilometer per jaar. Incidenteel rijdt een derde werknemer in de bestelauto.

Stelling Belastingdienst

De Belastingdienst is van mening dat geen sprake is van doorlopend en afwisselend gebruik. De werkgever kan vaststellen welke werknemer de bestelauto volgtijdelijk gebruikt, omdat hij kan vaststellen welke werknemer de bestelauto op welke avond mee naar huis neemt (meestal is dat de werknemer die het verst weg woont van de opdracht waar op dat moment aan wordt gewerkt).

Daarnaast stelt de Belastingdienst dat de eindheffingsregeling niet van toepassing is omdat de werknemers met de bestelauto meer dan 500 privékilometers kunnen rijden. De aannemer voert daar geen controles op uit en de auto’s staan ’s avonds niet op het bedrijfsterrein van de werkgever.

Hof

Met de tweede stelling van de Belastingdienst maakt het Hof korte metten: deze omstandigheden zijn in de wet niet als voorwaarde gesteld voor de toepassing van de eindheffingsregeling.

Ten aanzien van de eerste stelling concludeert het Hof uit de vastgesteld feiten dat niet één werknemer kan worden aangewezen aan wie de auto ter beschikking is gesteld. Niet kan worden bepaalt welke weknemer op welke momenten de mogelijkheid heeft om de bestelauto te gebruiken voor privédoeleinden. Daarnaast acht het Hof van belang dat incidenteel een derde werknemer gebruik maakt van de bestelauto.

Conclusie

Het Hof beslist derhalve dat de eindheffingsregeling terecht is toegepast. Uit de uitspraak blijkt wel dat kritisch moet worden gekeken of de bestelauto echt doorlopend en afwisselend aan meerdere werknemers ter beschikking wordt gesteld.

LET OP: de eindheffingsregeling geldt niet voor personenauto’s.

 

Andere artikelen

Pin It on Pinterest

Share This