Belastingverdrag staat progressie van box 3 toe

Gepubliceerd op: 22 april 2021

We schreven het al in ons artikel Ook progressie in box 3. In die procedure ging het om het belastingverdrag met Zwitserland. Rechtbank Gelderland heeft onlangs bevestigd dat hetzelfde geldt voor het belastingverdrag met Frankrijk.

Wereldinkomen

Het begint met de vaststelling dat iemand die in Nederland woont, voor de inkomstenbelasting binnenlands belastingplichtig is. Dan wordt het wereldinkomen in Nederland belast. Het wereldinkomen is al het inkomen dat de binnenlands belastingplichtige geniet, waar ook ter wereld het wordt gegenereerd.

Ook het inkomen uit het (vakantie)huis in Zwitserland of Frankrijk wordt derhalve in Nederland belast. Maar voor dit inkomen wordt de eigenaar ook in Zwitserland en Frankrijk belast. Buitenlands belastingplichtigen betalen inkomstenbelasting over inkomsten die zijn verbonden aan een land. Inkomsten uit vastgoed worden door de meeste landen aangemerkt als zodanig verbonden en dus belast.

Belastingverdrag

Het gevolg is dubbele heffing van inkomstenbelasting. En dat is uiteraard niet gewenst. Daarom bepalen de meeste belastingverdragen dat inkomsten uit vastgoed met inkomstenbelasting worden belast door het land waar het vastgoed is gelegen. Zo ook de belastingverdragen die Nederland heeft gesloten met Zwitserland en Frankrijk.

Dan zijn we klaar, zou je zeggen. Maar dat is niet het geval. Je moet namelijk nog steeds de waarde van het buitenlandse (vakantie)huis aangeven in je aangifte inkomstenbelasting bij je inkomen uit sparen en beleggen (box 3). Vervolgens wordt over je vermogen in box 3 een forfaitair inkomen berekend. Over dat inkomen wordt de inkomstenbelasting berekend. En tot slot wordt de aftrek elders belast berekend voor het buitenlandse (vakantie)huis.

Aftrek elders belast

Bij de berekening van de aftrek elders belast komt de progressie om de hoek kijken, die sinds 2017 zit in de berekening van het forfaitaire inkomen in box 3. In ons artikel van augustus vorig jaar vind je een cijfervoorbeeld. Het eindresultaat is dat je wat Nederlandse inkomstenbelasting betaalt over je buitenlandse (vakantie)huis.

Andere artikelen