Aftrek kosten door gastouder

Gepubliceerd op: 10 februari 2022

Wanneer je als gastouder kinderen opvangt, betaal je over de inkomsten die je in dat kader ontvangt inkomstenbelasting. Maar de kosten ter verwerving van die inkomsten zijn aftrekbaar.

Kwalificerende werkruimte

Dat geldt niet voor kosten die te maken hebben met de ruimte waarin de kinderen worden opgevangen, alsmede van de inrichting van die ruimte. Deze ruimte bevindt zich namelijk in het algemeen in de woning van de gastouder. Kosten van de (inrichting van de) ruimte zijn dan alleen aftrekbaar als sprake is van een zogeheten kwalificerende werkruimte. Dit heeft de rechtbank Noord-Holland recent bevestigd in een uitspraak.

Van een kwalificerende werkruimte is sprake als de ruimte in de woning van de gastouder naar verkeersopvatting zelfstandig is. De slaapkamers, die waren in gericht voor de gastouderopvang, kwalificeren niet als zodanig zelfstandige ruimten.

Niet aftrekbaar

De kosten voor slijtage van meubilair, verwarming, elektriciteit, water en schoonmaak zijn niet daarom aftrekbaar. De rechtbank beslist dat alle kosten, die in ruime zin verband houden met de werkruimte, niet aftrekbaar zijn.

Ook de kosten voor de aanschaf van luiers en billendoekjes zijn niet aftrekbaar omdat die kosten in het algemeen door de vraagouders zelf worden gedragen.

De aftrek van EHBO-kosten strandt omdat de gastouder niet aannemelijk maakt dat deze kosten daadwerkelijk zijn gemaakt. Ook van de geclaimde aftrek van representatiekosten wordt door de gastouder niet voldoende onderbouwd dat deze kosten zich daadwerkelijk hebben voorgedaan.

De aftrek van telefoonkosten betreft het vaste abonnement in de woning van de gastouder, waarvoor de wet een specifieke aftrekbeperking kent (de zakelijke gesprekskosten zijn wel aftrekbaar).

Wel aftrekbaar

De kosten voor speelgoed en knutselspullen mag de gastouder wel aftrekken. Daar doet, aldus de rechtbank, niet aan af dat de gastouder tevens de oma is van de kinderen.

Andere artikelen