Samengestelde prestatie: laag BTW-tarief

Gepubliceerd op: 5 december 2017

Eén van de lastigste leerstukken in de BTW betreft de samengestelde prestatie. Het BTW-belang kan fors zijn: over de hele prestatie het verlaagde tarief (6%) of over een deel het algemene tarief (21%).

Samengestelde prestatie

Dat blijkt in de zaak van de “obstacle run”. Dat is een sportevenement waar de deelnemers tegen betaling hardlopen combineren met het overwinnen van een aantal obstakels. De betaling van het deelnamegeld geeft tevens recht op een bedrukt T-shirt, gebruik van waterpunten onderweg en één consumptie aan de finish.

Wat is er lekker (of gezelliger) dan na gedane inspanning een heerlijk koel biertje drinken? Maar moet over dat biertje 6% of 21% BTW worden afgedragen. Op de levering van bier mag niet het verlaagde BTW-tarief worden toegepast. Maar als het hardlopen, het T-shirt, het water en het bier voor de BTW een samengestelde prestatie zijn en die prestatie het geven van gelegenheid tot sportbeoefening inhoudt, is die samengestelde prestatie wel onderworpen aan het verlaagde BTW-tarief.

De Rechtbank Gelderland besliste dat geen sprake was van een samengestelde prestatie. Hof Arnhem-Leeuwarden was het daar in hoger beroep niet mee eens. Volgens het Hof gaat het de deelnemers om het sportevenement. Het drankje en de andere extra’s zijn daarbij slechts aanvullingen om het evenement aantrekkelijker te maken.

Horeca

Wij menen dat het Hof het in deze zaak bij het rechte eind heeft. Er lopen nog meer rechtszaken over de vraag of de levering van bier (en wijn) wordt belast onder het verlaagde BTW-tarief. In dat geval zou de samengestelde prestatie moeten zijn het leveren van een maaltijd in een restaurant, waarvan de levering van bier en/of wijn een onderdeel is. Het gaat in deze zaken om zogeheten all in-arrangementen, die bijvoorbeeld populair zijn in wokrestaurants.

Deze zaak zou ook omgedraaid kunnen worden. Als de hoofdmoot van de prestatie is het leveren van bier en/of wijn en er worden ook bitterballen of een kaasplankje geleverd, zou dat als samengestelde prestatie wel eens volledig tegen het algemene BTW-tarief (21%) belast kunnen worden.

Andere artikelen

FASTER

Met ingang van 2030 kunnen beleggers in de EU de teveel ingehouden bronbelasting eenvoudiger terugvragen.